11:31 PM
Asaltul mediatic al știrilor negative.

Lumea e mai bună

În August 2019 am găsit pe site-ul Contributors o serie de 3 postări a unui articol, cu peste 11.100 de vizualizări. Articolul „Paradoxul progresului” scris de către  Constantin Crânganu începe cu prima parte din articol întitulată „Asaltul mediatic al știrilor negative”. Domnul dr. ing. Constantin Crânganu este profesor de geofizică și hidrogeologie la Graduate Center și Brooklyn College, The City University of New York. În CV- urile sale apar ca domenii conexe de expertiză: inteligența artificială, schimbările climatice, geologia petrolului. Pe Contributors.ro are publicate 204 de articole axate în special pe: schimbările climatice și social- media.

Am reținut din această primă postare:

„Din multe și importante puncte de vedere, lumea de astăzi este mult mai bună decât cea de acum o sută de ani”, respectiv a suferit îmbunătățiri economice, în sănătate și medicație, nutriție, accesul la sursele de apă, chiar și în domeniul protecției mediului. Potrivit autorului articolului apare un paradox al progresului: „Cu cât lucrurile devin mai bune, cu atât oamenii percep mai multe amenințări acolo unde ele nu există și devin mai supărați și nemulțumiți. ” Cauzele sunt multiple: prima de interpretare psihică, destul de interpretabilă, a doua „ este cultura jurnalistică, focalizată pe știrile negative, și asaltul mediatic alimentat de acest tip de informații.”

Finalul prezentat în prima postare a unui articol despre paradoxul progresului nu se potrivește unei țări ca România care aproape o jumătate de secol a fost supusă dictaturii comuniste. Epoca respectivă nu s- a bucurat de existența unei democrații reale, a respectării unor acte semnate în cadrul ONU privind obiectivele unei dezvoltări a lumii. Nu trebuie să dispui de multe cunoștințe pentru a fi constatat, pe propria piele, că abia după intrarea în Uniunea Europeană România a fost nevoită să înceapă un plan convergent cu cel inițiat de ONU. Dar cum orice hotărâre tardivă nu poate beneficia de rezultate imediate și hotărâtoare, de aici apare și diferența în dezvoltarea societății românești cât și existența unor variante de planuri diferite în evoluția țărilor europene unite. După părere mea bibliografia indicată în finalul postării nu reflectă cazul României, care în decursul ultimilor 75 de ani nu s-a situat, în general, pe tendința unei creșteri a progresului. 

În 2020 dl. prof. dr. ing. Constantin Crânganu a publicat ultima carte din seria 1987- 2020 întitulată „Schimbările climatice. Un ghid (aproape) incorect politic”. Cartea menționată este constituită din articolele reactualizate sau modificate, publicate pe Contributors.ro în perioada 2015- 2019.

Spre uimirea mea, la o simplă căutare cu Google pe Internet am găsit o opinie total opusă, aparținând dlui. prof. universitar dr. în fizică Mihai Dima, fost bursier Humboldt la Universitatea din Bremen și fost președinte al Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare (ANCSI). „O surpriză cel puțin la fel de mare a fost să constat că CC (Constantin Crânganu) a publicat ȋn ultimii patru ani, numai pe o singură platformă, peste 60 articole dedicate schimbărilor climatice! Referitor la schimbările climatice, se pare că scrie mai mult decât citește.”- prof. universitar Mihai Dima- Radiografia unor dezinformări sistematice referitoare la încălzirea globală publicată în Iunie 2020 pe Spotmedia. În același timp căutarea pe Justițiarul.ro nu e accesibilă pe Internet. Fără comentarii.

 

 

 

 

Categorie: Culegeri | Vizualizări: 120 | Adăugat de: liviu2006 | Evaluare: 4.0/2
Total comentarii : 0
avatar